Agentia de web design, INoMind, a lansat pe data de 15 noiembrie 2015 cursul online “Criminalitate informatica. Sanctiuni si Protectie”. Conceput din nevoia de a oferi publicului informatii de interes major privind atacurile informatice de ultima ora, cursul dezvolta cele mai eficiente mijloace de protectie, preventie si combatere a infractiunilor din mediul virtual.
Aparitia criminalitatii informatice
Riscurile au inceput sa se inmulteasca odata cu dezvoltarea calculatoarelor si introducerea lor in desfasurarea diferitelor activitati ale vietii sociale, personale sau profesionale. Aceste instrumente indispensabile pentru evolutia umanitatii au atras totodata si infractori informatici, care au ales sa profite de vulnerabilitatile progresului tehnologic pentru a comite fraude de tipul: acces neautorizat in calculator, reproducere neautorizata a unui program, alterare fara drept a datelor informatice, spionaj informatic, falsificarea unor documente, frauda sau furt cu caracter economic (licitatii, carti de credit, investitii), incalcarea drepturilor de autor, sabotaj informatic si asa mai departe.
Investigatiile criminalitatii informatice
Doar 5% dintre faptele penale savarsite prin utilizarea sistemelor informatice ajung la cunostinta organelor de cercetare penala. Asadar ele sunt infinit mai multe, nedescoperite de autoritati. Astfel de investigatii sunt, prin natura lor, extrem de complexe si implica:
- utilizarea de echipamente sofisticate, cu costuri ridicate;
- pregatirea personalului de specialitate, un proces cuprinzator si de durata.
Potrivit rapoartelor IGPR (Inspectoratul General al Politiei Romane – Brigada pentru Combaterea Crimei Organizate), se remarca o tendinta de specializare continua a infractorilor atat asupra activitatilor desfasurate, cat si din punct de vedere tehnic, pentru identificarea a noi moduri de operare. Tinand cont de dependenta noastra pentru sistemenele informatice, de cresterea criminalitatii si rata mica de identificare a lor, a aparut nevoia iminenta de a ne informa fiecare dintre noi si de a intreprinde toate actiunile care ne pot proteja datele din mediul virtual.
Noi, oamenii, am acceptat un compromis satisfacand o dorinta naturala de a duce o viata cat mai lejera, dar cat am pierdut la capitolul siguranta personala nici nu ne putem imagina. Am ajuns astazi sa ne ghidam intimitatea, banii si viata dupa o interfata grafica careia suntem nevoiti sa ii acordam deplina incredere din cauza lipsei acute de informatie. Cei care lucreaza in IT cunosc riscurile si stiu cum sa isi protejeze datele informatice. Dar restul? De aici ne-a venit ideea acestui curs online. Informatia este putere, iar fara putere esti perfect vulnerabil. Speram sa ajunga informatia la cat mai multi oameni.Alexandru Samoila, Key accounts manager INoMind
Protectie, preventie si combatere a criminalitatii informatice
Cursul “Criminalitate informatica. Sanctiuni si Protectie” este un raspuns stiintific la aceste problemele extrem de importante in contextul cresterii fenomenului infractional din ultimii ani. Cursul este practic, nu teoretic, si detaliaza criminalitatea informatica si legislatia din domeniu, dezvolta tehnicile de investigare criminalistica si prezinta masurile eficiente de protectie.
Este ideal pentru magistrati si avocati, pentru studentii facultatilor de drept, pentru specialistii din politie si parchet, manageri si antreprenori care transmit date in mod virtual, pentru persoane care practica tranzactii financiare online sau pentru orice om care doreste sa mentina un nivel ridicat de securitate a datelor personale.
Cursul online “Criminalitate informatica. Sanctiuni si Protectie” poate fi comandat de aici
Cunoasterea aspectelor legate de infractiuni in domeniul informatic este un demers necesar, care a lipsit din literatura de specialitate. Acum puteti afla cum sa va protejati de hackeri sau indivizi cu intentii indoielnice.